Beneficii peste

Acizii grasi Omega 3 care se gasesc in peste sunt buni pentru sanatatea inimii. Articolul de fata arata cum beneficiile consumului de peste depasesc orice risc.
Pentru persoanele ingrijorate pentru sanatatea inimii – indiferent daca vor sa le evite sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze – consumul a una sau doua mese de peste pe saptamana, poate reduce cu o treime riscul de decesprin infarct miocardic. 


Este cunoscut de mai mult timp faptul ca grasimile nesaturate care se gasesc in peste, numiti acizi grasi omega 3, par sa reduca riscul de deces prin afectiuni cardiace. De multi ani exista recomandarea ca oamenii sa consume acizi grasi omega 3 cel putin de doua ori pe saptamana. Dar exista si oameni preocupati de faptul ca prezenta mercurului si a altor metale grele in pestele oceanic ar contrabalansa beneficiile pentru sanatatea inimii. Totusi, cand e vorba de oinima mai sanatoasa, beneficiile consumului de peste depasesc eventualul risc reprezentat de expunerea la contaminanti.


Ce sunt acizii grasi omega3 si de ce sunt importanti pentru sanatatea inimii?


Pestele contine acizi grasi nesaturati, care, atunci cand substituie acizii grasi saturati, cum ar fi cei din carne, pot duce la scaderea colesterolului. Dar principalul nutrient benefic pare sa fie acidul gras omega 3 care se gaseste in pestele gras. Omega 3 face parte dintre acizii grasi nesaturati despre care se considera ca reduc inflamatia din intregul organism. 
Se considera ca omega 3 imbunatateste, de asemeni, abilitatile de invatare ale copiilor, reduce trigliceridele, scadetensiunea arteriala, reduce agregarea plachetelor, creste functionarea sistemului imunitar si amelioreaza simptomele artritei. Consumarea a una sau doua portii de peste pe saptamana, mai ales daca este peste gras, pare sa reduca riscul de afectiuni cardiace, in special moartea subita de cauza cardiaca.


Conteaza tipul de peste consumat?


Pestii grasi, cum ar fi somonul, heringul, macroul, si in masura mai mica tonul, contin cea mai mare cantitate de omega 3 si de aceea sunt cei mai indicati, dar multe tipuri de hrana marina contin cantitati mai mici de omega 3. Majoritatea pestilor de apa dulce au mai putin omega 3 decat pestii oceanici. Unele varietati de pastrav contin cantitati relativ crescute de acizi omega 3.


Consumul de peste incetineste procesul de imbatranire

O dieta bogata in peste mentine mintea “ascutita” pana la adanci batraneti. Cercetatorii sustin ca o mancare de peste pe saptamana reduce din efectele imbatranirii, cum ar fi senilitatea, cu zece la suta. O dieta bogata in peste mentine mintea “ascutita” pana la adanci batraneti. Cercetatorii sustin ca o mancare de peste pe saptamana reduce din efectele imbatranirii, cum ar fi senilitatea, cu zece la suta.
Pestele contine substante care incetinesc procesul de imbatranire a creierului cu trei, patru ani.
De asemenea, in randul persoanelor care consuma peste sunt mai putine cazuri de Alzheimer sau infarct.
Carnea de peste mai grasa, cum este cea de somon sau ton, este bogata in acizi adiposi care previn bolile de inima.


“Se pare ca o masa cu peste pe saptamana reduce cu zece la suta efectele imbatranirii intr-un an, iar doua cu 13 la suta”, a spus Martha Clare Morris, coordonatoarea studiului. Pentru a ajunge la aceste rezultate, echipa de cercetatori a aplicat chestionare periodice la 65 de batrani, timp de sase ani. Testele au inclus intrebari legate de sase categorii de mancaruri: sandvici cu ton, peste pané, peste proaspat si creveti, homari sau crabi.